Overzicht van artikelen over gezond eten en drinken, afvallen en op gewicht blijven
Laatst bijgewerkt op 18-7-2023
De ontwikkelingen op het gebied van voeding gaan snel. Op deze pagina staan links naar interessante artikelen die daarover gaan. Ze belichten de nieuwste inzichten op het gebied van onder andere voedingsmiddelen, afslanken en op gewicht blijven. En niet te vergeten hun invloed op onze gezondheid.
Alles wat met voedingsmiddelen te maken heeft, interesseert me in hoge mate. Dat is begonnen rond de eeuwwisseling, toen ik écht veel te dik was geworden. Ik volgde allerlei diëten, die maar matig hielpen. Het beste resultaat behaalde ik nog met het bloedgroepdieet, waarvan de werking niet wetenschappelijk is bewezen. Erg goed voor de gezondheid was het allemaal niet.
Goede ervaringen met de Zandloper
Uiteindelijk kwam ik terecht bij het zandloper-voedingsmodel, dat ik nog steeds volg. Want dat is gezond én het werkt: je wordt er slank van en je blijft moeiteloos op gewicht. (Lees meer over mijn ervaringen met de Zandloper.) Bovendien is het gestoeld op wetenschappelijke onderzoeken.
Overzichtelijke indeling
De afgelopen jaren ben ik gestuit op veel interessante artikelen over voeding. Onder deze inleiding vindt u een overzicht met links naar een aantal van die stukken. Voor de overzichtelijkheid heb ik die links verdeeld in een aantal groepen:
- eten
- drinken
- afslanken en op gewicht blijven
- het Zandloper-voedingsmodel
- algemene voedingsregels
- diverse onderwerpen op voedingsgebied
Ik hoop dat u er iets aan hebt!
En… er komt nog meer!
Want ik vul dit overzicht regelmatig aan met nieuwe bijdragen.
Renske
Eten: wat niet, wat wel, hoeveel?
-
- Voedseltrends: hoofdrol voor groenten
- ‘Zo belangrijk is het om meer groenten te eten’
- ‘Groenten helpen kanker voorkomen’
- ‘Groene bladgroenten vertragen dementie’
- ‘Groente werkt stressverlagend’
- ‘Groenten (roer)bakken beter dan koken’
- ‘Groenten en fruit eten helpt bij afslanken’
- Groenten en fruit eten maakt mensen optimistisch
- Groenten: wat is gezonder, ongesneden of voorgesneden?
- Groenten: feiten en fabels over spinazie
- ‘Fruit en groenten consumeren: geluksgevoel groeit!’
- Fruit is gezond maar kent ook nadelen
- Wat klopt er van de belangrijkste mythes rond bananen?
- ‘Aardbeien bevatten zes keer zoveel schadelijke stoffen als ander fruit’
- ‘Plantaardige voeding beschermt hart’
- Plantaardige vetten heilzaam bij prostaatkanker
- ‘Noten eten verlaagt kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes’
- Onderzoek toont aan: noten eten = gezond
- ‘Minder overgangsklachten dankzij sojarijke voeding’
- ‘Portie peulvruchten per dag helpt bij gewichtsverlies’
- Peulvruchten verlagen cholesterol
- Hummus: feiten en fabels
- Welke soort zout is het best?
- Zout: feiten en fabels
- Zout: tien feiten en fabels ontrafeld
- Minder zout in je eten? Dit zijn goede zoutvervangers
- Zijn gluten echt zo slecht?
- ‘Glutenvrije producten vaak ongezonder’
- Waarom brood slecht voor je is
- Brood: feiten en fabels
- ‘Kies gezonder broodbeleg!’
- ’90 gram volkorenproducten/dag verkleint kans op darmkanker’
- ‘Koolhydraten schadelijker dan vetten’
- Koolhydraten vergroten risico op depressies
- Suiker: 10 feiten en fabels
- ‘Producenten verdoezelen hoeveelheid suiker in hun producten’
- We willen minder suiker, maar niet minder smaak. Een lastige spagaat…
- ‘Suikerlobby voedingsindustrie ondermijnt Europese gezondheidsregelgeving’
- Corrupte wetenschappers verdoezelen risico’s van het gebruik van suiker
- Hoed u voor sluipsuikers!
- ‘Suikers uit fruit zijn net zo slecht als suikers uit snoep’
- ‘Veel suiker verhoogt risico psychische stoornis bij mannen’
- Honing is net zo slecht als suiker
- Zoetstoffen: feiten en fabels
- Aspartaam: goede of slechte suikervervanger?
- Zoetstoffen mogelijk niet zo onschuldig als gedacht
- ‘Suiker is niet verslavend, maar eten wel’
- ‘Kaas eten is goed voor je hart’
- ‘Gewone kaas net zo gezond als magere kaas’
- ‘Zuivel met laag vetgehalte vergroot kans op zieke van Parkinson’
- Yoghurt: welke is het gezondst?
- ‘Kinderen geen vlees en zuivel? Dan meer vitamine B12 en zink’
- ‘Vleesvervangers houden eiwit op peil’
- Veel misverstanden over vleesvervangers
- ‘Vleesvervangers vaak beter voor de gezondheid’
- Kwaliteit vleesvervangers wordt beter
- Vleesvervangers zijn niet altijd gezond (maak ze zelf!)
- Vleesvervangers: laat je niet foppen!
- ‘Vleesvervangers kun je weglaten in een plantaardig dieet’
- ‘Bruine bonen zijn een uitstekende vleesvervanger‘
- Bewerkt vlees kan kanker veroorzaken maar het risico is te overzien
- ‘Teveel vlees vergroot kans op darmkanker”
- ‘Kwart van kippen in supermarkt bevat gevaarlijke resistente bacteriën’
- Waarom blijven we toch zoveel vlees eten?
- Veganistisch eten? Zo kom je toch aan de benodigde voedingsstoffen
- ‘Mediterraan dieet vermindert kans op agressieve soort borstkanker’
- Mediterraan eten houdt brein niet langer jong
- Mediterraan dieet kan kans op dementie fors verkleinen
- ‘Knoflook eten kan leiden tot slechter slapen’
- ‘Chocola eten verkleint kans op hartritmestoornis’
- ‘Pure chocola helpt bij middagdip’
- Chocola: feiten en fabels
- ‘Lang en gezond leven? Eet havermoutpap!’
- ‘1 portie vis per week = minder kans op dementie’
- ‘Vis: gekweekte zalm niet goed voor gezondheid’
- ‘Visolie misschien niet zo gezond als gedacht’
Drinken: wat niet, wat wel, hoeveel?
- ‘Frisdrank drinken = grotere kans op hartfalen’
- Dagelijks glas frisdrank verhoogt risico op beroerte
- Hoeveel water moet je drinken?
- Alcohol: de voors en tegens
- ‘Matig alcoholgebruik blijkt toch niet goed’
- Alcohol: hoe minder, hoe beter
- ‘Risico alcohol onderschat: drinken leidt tot 7 soorten kanker’ en ‘Alcohol veroorzaakt 7 soorten kanker’
- ‘Alcohol vergroot kans op prostaatkanker’
- ‘Eén glas wijn of bier kan kans op borstkanker al vergroten’
- ‘Ook 1 glas alcoholhoudende drank per dag is al te veel’ Of toch niet? Lees meer
- ‘Alcohol helpt niet bij voorkomen kanker’
- ‘Alcohol: ook gematigde drinkers kunnen hersenschade oplopen’
- ‘Alcohol vergroot kans op aderverkalking niet’
- ‘Veel alcohol vergroot kans op dementie’
- ‘Matig alcoholgebruik = lagere kans op diabetes’
- ‘Veel melk drinken = eerder sterven’
- ‘Alternatieven voor koemelk niet persé gezonder’
- Koffie: gevaarlijk of gezond?
- Koffie blijkt toch gezond (mei 2022)
- Koffie: feiten en fabels
- Wat doet koffie voor je?
- ‘Vijf koppen koffie/dag is goed voor het hart’
- ‘Koffie? Drink niet meer dan 5 espresso’s per dag’
- ‘Sterke koffie verlaagt kans op prostaatkanker’
- ‘Koffie kan risico darmkanker verminderen’
- ‘Koffie kan leven verlengen’
- ‘Matig koffie drinken eerder goed dan slecht’
Afslanken en op gewicht blijven:
- ‘Vezelrijk dieet helpt bij afvallen’
- ‘Vegetarische diëten effectiever bij afvallen’
- ‘Vleesrijke koolhydraatarme diëten verkorten levensduur’
- Eten om hongergevoel voor te zijn? Niet doen!
- ‘Hongerhormonen zijn te foppen en te beïnvloeden’
- Kleine stukjes eten helpt bij afvallen
- ‘Vol gevoel niet afhankelijk van aantal calorieën’
- ‘Stress maakt dik’
- ‘Stabiliteit tijdens afvallen biedt beste resultaat’
- ‘Zelfs een beetje afslanken biedt al gezondheidsvoordelen’
- ‘Verslaving aan eten is niet lichamelijk’
- Intensief bewerkt voedsel noopt tot meer eten
- Maken light-producten echt een verschil?
- ‘Diëten zijn eigenlijk alleen goed voor de boekhandel’
Over het Voedselzandloper-voedingsmodel:
- Afslanken met de Voedselzandloper: theorie en praktijk
- De balans van goede voeding: 5 jaar Voedselzandloper
- Drie jaar Voedselzandloper: mijn ervaringen
- Meer over de voedselzandloper
- Dit vindt het Voedingscentrum van de Voedselzandloper
Algemene voedingsregels:
- Nieuwe Schijf van Vijf: variatie en onbewerkte producten Meer over de nieuwe Schijf op de site van het Voedingscentrum
- De Nutri-Score versus de Schijf van Vijf: waarop moet je letten?
- ‘Diabetes type 2 voorkomen? Bereid je eigen maaltijden!’
- ‘Op gewicht blijven belangrijk bij voorkomen diabetes type 2‘
- Goed ontbijten = beter functioneren overdag
- Ontbijt overslaan is ongezond
- ‘Ontbijt overslaan = groter risico op dementie en hart- en vaatziekten’
- ‘Ontbijt kun je best overslaan’
- ‘Eet meer groenten bij ontbijt en lunch’
- ‘Tijdstip maaltijd bepaalt mate van gewichtstoename’
- ‘Goed kauwen vermindert risico dementie’
- ‘Eet niet te snel!’
Diversen:
- ‘Gezond eten kan kanker voorkomen’
- ‘Verkeerde eetgewoonten eisen jaarlijks miljoenen levens’
- ‘Beter eten redt miljoenen levens’
- ‘Nederlanders komen niet aan aanbevolen hoeveelheden voeding’
- Driekwart van de Nederlanders eet ongezond
- Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar
- Anno 2018: gezond voedsel wéér duurder dan ongezonde levensmiddelen
- ‘Stress: niveau te beïnvloeden met voeding’
- Voedingssupplementen: nieuw online informatiecentrum
- ‘Voedingssupplementen zijn niet nodig’
- ‘Voedingssupplementen zijn verspilling van geld’
- Gebroken lijnzaad: goed. maar neem er niet teveel van!
- ‘Overgewicht wereldwijd een groter probleem dan ondervoeding’
- ‘Bijna derde van wereldbevolking is te zwaar’
- ‘Te zwaar als tiener = later meer risico op beroerte’
- ‘Eten in gewoon restaurant nog ongezonder dan in fastfoodrestaurant’
- Wat is beter: verse, diepgevroren of ingeblikte groenten en fruit?
- Groenten uit blik: doen of niet?
- Wat is beter: zuivel van de koe of van de geit?
- ‘Grootste deel supermarktassortiment slecht voor gezondheid’
- ‘Veel producten in supermarkt nog steeds te zout‘
- Fabrikanten verdoezelen hoeveelheden suiker, vet en zout in hun producten
- Voedingsmiddelenindustrie doet weinig aan het verminderen van suiker en zout
- ‘Nog steeds te veel zout en verzadigd vet in ons eten’
- ‘Veel suiker tijdens zwangerschap vergroot kans op kind met allergie’
- Een derde (!) van ons voedsel wordt weggegooid
- Voedsel weggooien? Meestal niet nodig en zonde van het geld!
- ‘Zeewier is de groente van de toekomst‘
- ‘Nederland in top-3 riskant drankgebruik‘
- ‘Een op de 5 doden is gevolg van slechte voeding‘
- Dit moet je weten over bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit
- Dit moet je weten over vegetarisch eten
- 7 fabels over vegetarisch eten
- Veganistisch eten: hier moet je op letten
- ‘Gezonde levensstijl verlengt leven met 7 gezonde jaren’
- ‘Koken kan leiden tot hoge concentratie fijnstof in huis’
- Wat kan er wel en niet in de magnetron?
- Weetje: ‘Mensen dronken 8.000 jaar geleden al wijn‘
- Smaak: een kwestie van herinnering en gewenning
- Voor na het eten: kauwgum kauwen is goed voor je gebit!
- Feiten en fabels over kauwgum
- Voedseltrends: hoofdrol voor groenten