De Feelings van Sia Braakman

Renske Cramer Creatief kunstwerk VoorGevoel van beeldend kunstenaar Sia Braakman

Gevoelige expositie van veelzijdig kunstenaar

Portret van Renske CramerEindelijk ben ik weer eens naar een tentoonstelling gegaan. Ik bezocht de expositie ‘Feelings’ van beeldend kunstenaar Sia Braakman in het Zeeuws-Vlaamse Philippine. In haar galerie toont ze voornamelijk schilderijen, tekeningen, objecten van keramiek en bronzen beelden. Daaronder is veel nieuw werk.  
 

Het zijn stuk voor stuk sterk emotioneel ‘getinte’ werkstukken, die de kunstenaar zorgvuldig volgens een bepaald patroon heeft gegroepeerd. Zo zijn er werken die voortvloeien uit het zien van mooie landschappen, uit ontmoetingen met mensen en uit (zelf)reflectie. Achter elk kunstwerk zit een verhaal, dat Sia Braakman u graag vertelt.

Gekweld door een voorgevoel

Sia Braakmans tekening Voorgevoel

Voorgevoel? – Sia Braakman (potlood, kleurpotlood, krijt). ( Foto: Sia Braakman)

Zo is Sia’s tekening ‘Voorgevoel?’ tot stand gekomen toen ze werd gekweld door een raar, onbestemd voorgevoel. “Dat overkomt ons allemaal wel eens. Je krijgt het gevoel dat er ‘iets’ boven je hoofd hangt, maar je hebt geen idee wat het zou kunnen zijn. Het brengt je uit je evenwicht. Je blijft maar zoeken naar de oorzaak, want dat gevoel blijft in je hoofd rondzingen”, vertelt ze.

Emoties met een vraagteken

Dat hoofd is op de tekening weergegeven als een gebogen, gele vorm. In en om dat hoofd zie je weergaven van mogelijke oorzaken. Zo staan de rode en paarsrode vormen voor fysieke en/of emotionele pijn. De lichtblauwe achtergrond weerspiegelt het onbestemde van het voorgevoel: is het een serieus te nemen voorteken? En zo ja, van wat dan? Vandaar ook dat er een vraagteken achter de titel staat.

Sia Braakmans kunstzinnige peeling

Sia Braakmans tekening Vermoeid

Vermoeid – Sia Braakman (inkt, acrylverf, krijt).

De inspiratie voor de tekening ‘Vermoeid’ ontstond, toen Sia zich een tijdlang erg moe voelde. Ze bekeek zichzelf eens aandachtig in de spiegel en stelde vast dat ze er inderdaad afgepeigerd uitzag. Ze was zo ontevreden over haar spiegelbeeld, dat ze als het ware de oude huid van haar gezicht wilde trekken om zo een nieuwe, frisse huid tevoorschijn te toveren.

Afgerukte vellen en een nieuw gezicht

“En dat is wat je op deze tekening ziet”, vertelt ze. “Het nieuwe gezicht is al grotendeels tevoorschijn gekomen. Rechts zie je aan de zij- en onderkant nog wat afgerukte vellen van het oude gezicht hangen”. Ach, ging dat in real life ook maar zo makkelijk… Ik zou meteen aan de slag gaan. ;-)

Sia Braakmans poëzie in gemengde technieken

Sia Braakmans object Ode aan het geschreven woord

Ode aan het geschreven woord – Sia Braakman.

Het object ‘Ode aan het geschreven woord’ is een aardig voorbeeld van Sia Braakmans veelzijdigheid. Uitgangspunt van het werkstuk is een van haar eigen gedichten, dat is afgedrukt op de staande rol papier.

Detail van Sia Braakmans object Ode aan het gesproken woord

Het interieur van het object met het kleine boekje.

Portret van beeldend kunstenaar Sia Braakman

Sia Braakman: blauwe kunst

Hét kenmerk van Sia Braakmans kunst is het gebruik van blauw. Niet zomaar blauw, maar een scala van zorgvuldig op elkaar afgestemde blauwtinten die ze in de loop van de jaren heeft ontwikkeld. Warme, levende, bezielde blauwen. Wat zit daar achter?

Blauw leidt tot ketenreactie

“Blauw is voor mij de kleur van het leven”, vertelt de kunstenaar. “Verder associeer ik blauw onder meer met harmonie, rust, ruimte, vrijheid en creativiteit. Of beter gezegd: de vrijheid van creativiteit. Die blauwtinten zorgen er ook voor, dat er tijdens mijn creatieve werk een ketenreactie op gang komt.  Als ik aan een schilderij werk, zie ik bijvoorbeeld mogelijkheden ontstaan om het thema van dat schilderij ook te gebruiken voor een werkstuk van porselein”.

Effecten op mensen

Kortom, blauw is een handige hulp in Sia Braakmans creatieve huishouding.  Bovendien heeft de kleur interessante effecten op mensen. Zo werkt hij kalmerend op lichaam en geest en kan hij de bloeddruk verlagen. En blauw maakt mensen ook opgewekter, alerter en creatiever.

Interessant oeuvre

Sia Braakman is al bijna 30 jaar actief als beeldend kunstenaar. In die tijd heeft ze een interessant, veelzijdig oeuvre opgebouwd, dat ook in het buitenland indruk heeft gemaakt. Haar werk is niet alleen in Europa, maar ook in Australië en China tentoongesteld.

 
Het object op de voorgrond bestaat uit een deels uitgehold, oud boek. Dat heeft Sia bewerkt met diverse materialen en beschilderd. De bovenkant bestaat uit bewerkt textiel. Het kunstwerk rust op pootjes van porselein.

Van woord naar vorm

In de holle ruimte ligt een miniboekje. Het is gemaakt van materiaal dat Sia Braakman heeft verwijderd uit het grote boek. Op een van de pagina’s van dat miniboekje staat een piepkleine versie van het gedicht op de rol. “Ik heb met dit werkstuk twee dingen voor ogen gehad. Ten eerste houd ik heel veel van gedichten. Die kunstvorm wilde ik incorporeren in mijn andere kunstvormen. Ten tweede denk ik in beelden en ik vind het soms best moeilijk om daarvoor woorden te vinden. Ik wilde het nu eens andersom doen: uitgaan van de woorden en die omzetten in een beeld”, licht de kunstenaar toe.

Herinnering aan een moeder

Sia Braakmans kunstwerk Parels van mijn moeder

Parels van mijn moeder – Sia Braakman.

Ten slotte het object ‘Parels van mijn moeder’. Sia Braakman kwam op het idee voor dit kunstwerk toen ze een kapotte parelketting van haar moeder vond. Haar moeder was heel trots op die ketting. Sia verwerkte de parels in het object, dat zo een bijzondere herinnering aan haar moeder werd.

Zelf ontwikkelde materialen

Detail van Sia Braakmans kunstwerk Parels van mijn moeder

Een detail van ‘Parels van mijn moeder’ met een van de parels.

Het werkstuk is gemaakt van steengoed. Dat is aardewerk dat op heel hoge temperaturen wordt gebakken. Het is daardoor veel harder dan ‘gewoon’ aardewerk. Vervolgens heeft de kunstenaar het bewerkt met zelf ontwikkelde (!) glazuren, lusters en pigmenten.

Expositie is interessant geheel

En zo is er in Sia Braakmans galerie nog veel meer moois en verrassends te zien. Gaat u erheen? Vergeet dan niet even naar boven te kijken. Want ook aan het plafond is kunst te zien! De expositie geeft al met al een goed beeld van de creativiteit en de veelzijdigheid van deze kunstenaar en is een bezoek meer dan waard.
 

Renske

 

Sia Braakman: Feelings. Galerie Sia Braakman, Philippine. Te zien tot de kerstvakantie van 2016.