Schoolplanner: tijdmanagement voor scholieren

Renske Cramer Creatief artikel schoolplanner tijdmanagement voor scholieren foto van lerares die op het bord schrijft

Portret van Renske CramerGewone schoolagenda’s zijn bronnen van vermaak. Maar voor heel wat kinderen bieden ze teveel prikkels. Zoals voor leerlingen met ADHD, dyslexie of autisme. De schoolplanner brengt uitkomst. Dit tijdmanagementhulpje houdt zulke leerlingen beter gefocust.
 
 

Plannen, overzicht houden, duidelijk schrijven… veel jongeren hebben er moeite mee. Zulke leerlingen hebben baat bij een schoolagenda met meer ruimte en overzicht, maar minder prikkels. Zo’n agenda bestaat: de schoolplanner. Tijdmanagement voor scholieren: jong geleerd is oud(er) gedaan.

Hulp bij ADHD, dyslexie, DCD, NLD en autisme

Deze schoolplanner is speciaal ontworpen voor leerlingen

  • met concentratie- en overzichtsproblemen door onder andere ADHD, ADD of dyslexie
  • met verminderde motorische vaardigheden door bijvoorbeeld DCD, NLD en vormen van autisme
  • die groot of onduidelijk schrijven
  • die behoefte hebben aan meer overzicht en structuur
  • die (beter) moeten leren plannen

Gewone schoolagenda bleek geen uitkomst

Drs. Ilse van der Stoep, directeur van uitgeverij Stoepkrijt in Baarn, heeft het concept bedacht. De schoolplanner is vervolgens ontwikkeld in samenwerking met leraren van het voortgezet onderwijs. Hoe kwam Van der Stoep op het idee? ‘Het viel me op dat  steeds meer kinderen in de klas van mijn dochter moeite hadden met plannen. Mijn zus was brugklasmentor op een scholengemeenschap en zij kwam ook met zulke verhalen’, vertelt ze. ‘Maar de gebruikelijke schoolagenda’s bieden niet de ruimte en de structuur om die leerlingen te helpen’.

Een schoolagenda met een afwijkend formaat: deze schoolplanner heeft het formaat A4

De scholierenplanner is geen suf ding geworden. Je kunt er prima mee voor de dag komen.

Prestaties leerlingen gaan goed vooruit

Ze begon na te denken over een oplossing en al snel ontstond het idee voor een andersoortige schoolagenda. Daarna heeft het nog twee jaar geduurd voor de schoolplanner voldoende was getest en bekeken door deskundigen om hem op de markt te kunnen brengen. Inmiddels behoort hij alweer jaren tot Stoepkrijts meest verkochte producten. Volgens Van der Stoep hebben de gebruikers er baat bij. ‘Je ziet de prestaties van de leerlingen echt vooruit gaan’, zegt ze

Een pagina uit de schoolplanner van Stoepkrijt, bedoeld voor leerlingen die snel zijn afgeleid.

Zo wordt de schoolplanner in de praktijk gebruikt.

Lekker veel ruimte!

Wat meteen opvalt, is het kloeke formaat van de schoolplanner: A4, dus lekker veel ruimte om te schrijven. Daardoor zal het minder gauw een rommeltje worden. De indeling is dezelfde als die van andere schoolagenda’s: één week op twee pagina’s. Zo’n indeling biedt het beste overzicht. De schoolplanner biedt verder ruime cijferlijsten en lesroosters. En niet te vergeten een handig vakje om afgerond huiswerk af te vinken.

Handige planningskolom

Naast de dagen van de week staat een extra kolom voor het plannen van huiswerk dat vooruit wordt gemaakt. Handig voor het in gedeeltes leren van de stof voor een toets. Of voor maakwerk dat anders in de verdrukking komt door voetbaltraining of ballet. In die kolom kun je eventueel ook andere belangrijke items voor die dag invullen. Zoals een afspraak bij de orthodontist, een verjaardagsfeestje of iets dat je moet meenemen naar school (buitenschoenen, passer).

Schoolplanner geen suf ding

Afleidende plaatjes, teksten of andere prikkels ontbreken in deze schoolagenda. Maar dankzij een aansprekend ontwerp is de schoolplanner geen suf ding geworden. Je kunt er als leerling prima mee voor de dag komen bij je vrienden en vriendinnen. Een duidelijke handleiding staat op de site van de schoolplanner, waar deze agenda ook is te bestellen. Hij kost € 15,50 (excl. verzendkosten) en gezien de hoge ontwikkelkosten van dit planningshulpmiddel valt dat mee.
 
Renske
 
P.S. Kennismaken met de ontwerper van de schoolplanner, drs. Ilse van der Stoep? Op 20 augustus 2013 was ze te zien in het NOS Journaal en sprak daar onder andere over de schoolplanner. Het item duurt iets meer dan 2 minuten. Filmpje bekijken

 
 
Dit artikel is een update van een stuk dat eerder is verschenen op mijn oude weblog.