• In herfsttooi zijn de wijngaarden van de Beaujolais extra mooi. Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Daar vindt u een fotopresentatie.
Bij de naam Beaujolais denken veel mensen meteen aan wijn. Bijvoorbeeld aan de piepjonge Beaujolais Primeur, die jaarlijks op de derde donderdag van november wordt gelanceerd. Maar de Beaujolais heeft heel wat meer te bieden. Zoals een aardig landschap, leuke wijndorpen en vooral… wijnen die véél beter zijn dan de Primeur!
Wie de péage of de route nationale tussen Mâcon en Lyon volgt, ziet de Beaujolais aan zijn rechterhand liggen. Het eerste deel is de Haut-Beaujolais, die bestaat uit een aantal regio’s waar de beste wijnen vandaan komen. We noemen Saint-Amour, Juliénas, Fleurie, Chirouble, Morgon, Régnié en Brouilly. Zuidelijker ligt de Bas-Beaujolais, waar de ‘gewone’ Beaujolais vandaan komt.
Beaujolais: bijzonder productieproces
Wat de wijnen van de Beaujolais bijzonder maakt, is het productieproces. Om een ingewikkeld verhaal kort samen te vatten: dankzij koolzuurgisting van de druiven behoudt de drank een hoge mate van fruitigheid. En tijdens een tweede gistingsproces worden de scherpere appelzuren omgezet in zachtere melkzuren. (Lees meer over het productieproces.) Voor de kerstdagen hebben we een paar flessen Fleurie uit 2011 (een goed wijnjaar) mee naar huis genomen en dat bleek een uitstekende keus!
Landschap van de Beaujolais
Als je afslaat naar de Beaujolais, kom je eerst in een vrij vlak gebied met wijngaarden. Maar al snel zit je in de heuvels, die in westelijke richting steeds hoger worden. Landschappelijk gezien vonden we dat gedeelte het aardigst. Vooral de omgeving van hoger gelegen dorpen als Eméringues, Jullié en Pruzilly.
Wijngaarden in herfsttooi
Toen we er waren, stonden de wijngaarden in herfsttooi en dat is een lust voor het oog. Wat een kleuren, van licht geelgroen tot okergeel en een prachtige, diepe roodtint. Veel wijngaarden hebben één kleur, maar er zijn er ook waar een mix is ontstaan. Op de foto’s onder dit artikel ziet u wat voorbeelden van die kleurenpracht.
Achterland ook de moeite waard
Als je doorrijdt in westelijke richting, kom je in bergen tot zo’n 900 meter terecht. Op deze vrij smalle bergketen, die van zuid naar noord loopt, vindt geen wijnbouw meer plaats. Wel veeteelt en akker- en bosbouw. Wij vinden het een heel aardig gebied om even mee te pakken als we toch in de Beaujolais zijn.
Foto’s van de Beaujolais
Hier heb ik wat van mijn foto’s van de Beaujolais en zijn achterland voor u verzameld.