Outside the box denken? Mat jezelf af!

Renske Cramer Creatief artikel over outside of the box denken foto van abstract kunstwerk

Portret van Renske CramerBent u tegen het eind van de dag ook zo moe van alle drukte en de talloze impulsen waaraan u bent blootgesteld? Dan hebt u misschien goud in handen! Want op zo’n moment kunnen we in principe beter ‘outside the box’ denken en heel innovatieve en creatieve ingevingen krijgen. Dat blijkt althans uit recent wetenschappelijk onderzoek. Maar bij mij werkt het juist andersom: ik krijg juist innovatieve ideetjes en creatieve impulsen als ik niet moe ben…

We staan er niet vaak bij stil, maar onze hersenen krijgen elke dag weer heel wat te verwerken. Zoals gesprekken, taken, telefoontjes, mailtjes, updates van sociale media, artikelen, radio- en tv-programma’s en heel veel reclame-uitingen.

Te veel doen in te weinig tijd

Te veel om op te noemen en vooral ook teveel om in een acceptabel tempo te kunnen verwerken. We staan onder stevige druk, elke dag weer. Geen wonder dat het niet vaak komt tot écht outside the box denken. En dat we het ’s avonds soms helemaal gehad hebben en lekker willen uitrusten.

De hersenen van de moderne mens moeten in een hoog tempo heel veel impulsen verwerken. Vaak te veel impulsen. Geen wonder dat we ’s avonds soms compleet uitgeteld zijn.

Moe? Grijp uw kans! 

Logisch, maar misschien zonde van onze tijd… Want juist op dat moment kunnen we goed outside the box denken. Onze grijze cellen komen op de proppen met allerlei originele en creatieve gedachten. Niks uitrusten dus, maar profiteren van de mogelijkheden van zo’n moment. Wie weet wat voor briljants dat oplevert.

Fit? Outside the box-denken geblokkeerd

Hoe dat komt? Eenvoudigweg doordat onze hersenen te moe zijn om informatie te blokkeren die onze geest op dat moment niet nodig heeft. En juist die gegevens zijn belangrijk om creatief outside the box te kunnen denken. Als we nog niet zo moe zijn, kan ons brein dergelijke informatie wél onderdrukken. Maar goed ook, want anders zouden we ons niet goed kunnen concentreren en meer moeite hebben met het oplossen van problemen.

Zit u er even doorheen? Kop op! Probeer eens outside the box te denken. Als het goed is, krijgt u innovatieve en creatieve ideeën.

Neurowetenschappelijk onderzoek

Een en ander blijkt uit de studie Pushing to the limits: The dynamics of cognitive control during exhausting exercise van een aantal Franse onderzoekers onder leiding van sociaal psycholoog Rémi Radel. Ze zijn verbonden aan het onderzoeksinstituut LAMHESS van de Universiteit van Nice. LAMHESS staat voor Laboratoire Motricité Humaine Education Sport Santé. Het houdt zich onder andere bezig met neurocognitief onderzoek.

Ons brein is toch een wonderlijke ‘computer’: hoe meer je hem vermoeit, hoe creatiever hij wordt.

Hoe vermoeider, hoe creatiever

De onderzoekers lieten twee groepen studenten een opdracht op de computer uitvoeren. De taak van de ene groep was een stuk moeilijker dan die van de andere groep. Na de klus onderzochten de wetenschappers hun creativiteit met behulp van taaltests, waarbij ze onder andere moesten associëren. De studenten die de moeilijke opdracht hadden uitgevoerd en een stuk vermoeider waren, scoorden kwalitatief en kwantitatief duidelijk beter.

Bij mij werkt het niet

Fascinerend, vindt u ook niet? Maar bij mij werkt het zo niet. Ik heb een heel druk en behoorlijk stressvol bestaan geleid. Na heel zware dagen heb ik wel eens geprobeerd wat te ontspannen door iets creatiefs te gaan doen, zoals tekenen en schilderen. Maar dat werd niks.

Ook ander onderzoek heeft het bestaan van het ‘uitputtingsprincipe’ aangetoond. In de hersenen van mensen met bepaalde geestesziekten staat het blokkeervermogen van overtollige informatie op een laag pitje. Zij ontplooien dan allerlei artistieke vaardigheden. Ze krijgen bijvoorbeeld grote zin om te gaan schilderen en maken dan interessante werkstukken.

Juist creatief in ontspannen toestand

Ik krijg juist innovatieve ideetjes en creatieve impulsen als ik niet moe ben. Bijvoorbeeld als ik ontspannen door een mooi landschap wandel. Dan zie ik soms ineens voor me hoe ik dat landschap in een abstract schilderij kan weergeven. En als ik relaxt aan het schilderen ben, krijg ik nogal eens ideeën voor gedichten of andere schrijfsels.

Problemen oplossen tijdens mijmeren 

Hetzelfde geldt voor het oplossen van problemen. Ik kom er pas uit als ik al uitgerust ben en op mijn gemak wat zit te mijmeren. Dan ontdek ik opeens hoe ik zo’n kwestie moet aanpakken. Misschien komt dat wel doordat ik hoogsensitief ben. Maar hoe dan ook: ik ben dus weer eens de uitzondering die De Regel bevestigt ;-)

Renske