Feestdagen vol stress? Zo voorkom je dat!

Renske Cramer Creatief artikel Feestdagenstress? Nergens voor nodig. Foto van het dekken van de tafel.

‘Gewoon’ een kwestie van goed plannen en zoveel mogelijk voorbereiden!

Portret van Renske CramerBent u ook al bezig met voorbereidingen voor De Feestdagen? Verloopt alles naar wens? Of wordt het straks tóch weer stressen om alles op tijd in huis en op tafel te krijgen? Bent u op De Grote Dag nog zo druk bezig dat u nauwelijkstijd heeft om u met de gasten bezig te houden? Dat kan anders! En het leuke is: het is niet eens zo moeilijk. In deze bijdrage maak ik u graag deelgenoot van mijn decennialange ervaring.

 

Nee, dan heb ik het niet over (op zich aantrekkelijke!) oplossingen als het inhuren van een cateraar. Of je tijdens de feestdagen lekker laten verwennen in een restaurant of een hotel. Dan heb ik het over zelf gasten ontvangen. Ze verwennen met welgekozen spijzen en dranken. Zelf koken. Zorgen dat alles vlekkeloos verloopt en dat ú er ook nog iets aan hebt.

De feestdagen: steeds weer een uitdaging

Gasten in de watten leggen, een aansprekende maaltijd op tafel zetten en er dan ook nog eens fris en stralend bij lopen. Het is steeds weer een hele uitdaging. Door de jaren heen heb ik een systeem ontwikkeld om de feestdagenstress binnen de perken te houden. Hoe ik dat doe? Een kwestie van planmatig werken.

Stressen om alles tijdens de feestdagen op tijd klaar te krijgen? Niet nodig. Gewoon een kwestie van goed plannen en vooruit werken.

Stressen om alles tijdens de feestdagen op tijd klaar te krijgen? Niet nodig. Gewoon een kwestie van goed plannen en vooruit werken. (Foto: Kaboompics)

Fase 1: inventarisatie en ruwe planning

Tegen eind november begin ik al wat dingen op een rijtje te zetten voor de komende feestdagen. Bijvoorbeeld:

  • Wie komen er? En wat lusten ze beslist niet?
  • Wat voor lekkers geef ik bij De Koffie en De Borrel?
  • Wat eten we tijdens De Maaltijd?
  • Wat drinken we voor, tijdens en na De Maaltijd?
  • Heb ik passende kleding voor de feestdagen?

Het moet wel leuk blijven

Het antwoord op die laatste vraag is meestal ‘nee’. Dan kan ik tenminste weer eens wat nieuws kopen. Het moet tenslotte wel een beetje leuk blijven ? Aan de hand van de andere antwoorden kijk ik wat er in huis is en stel ik boodschappenlijstjes op.

Gevulde kalkoen is heerlijk, maar niet makkelijk te bereiden. Geen of weinig ervaring mee? Kies dan iets anders waaraan u zich geen buil kunt vallen!

Gevulde kalkoen is heerlijk, maar niet makkelijk te bereiden. Geen of weinig ervaring mee? Kies dan iets anders waaraan u zich geen buil kunt vallen! (Foto: Terepiedrahitag)

Fase 2: feestdagen-benodigdheden verzamelen

Daarna begin ik op mijn gemak benodigdheden voor de feestdagen in te kopen. Eerst de eventuele diepvriesproducten en de lang houdbare artikelen. De laatste zet ik op een vaste plek in de berging. Lekker overzichtelijk! Komt de Grote Dag in zicht, dan komen geleidelijkaan de bederfelijke waren op mijn boodschappenlijstjes. Op die manier is het in de eindfase niet zo’n geren om alles nog bijtijds in huis te halen. En je voorkomt dat je op het laatste moment voor lege schappen komt te staan.

Deels zelf maken, deels opleuken

Zeker voor wat grotere gezelschappen koop ik meestal borrelhapjes en voor- en nagerechten waaraan ik zelf niet veel meer hoef te doen. Ik koop ruim in en proef ze van tevoren. (Als gezegd: het moet een beetje leuk blijven…) Dan kijk ik of ik ze nog wat lekkerder kan maken. De hoofdgerechten voor de feestdagen maak ik zelf. Ik kies schotels die ik al vaker met succes heb klaargemaakt. Ik waag me voor zo’n dag niet aan nieuwe recepten. Dat levert alleen maar extra stress op.

Feestdagenstress in beeld. Een van de moeilijkste dingen vind ik nog het selecteren van een wijn die goed bij de diverse gerechten past.

Een van de moeilijkste dingen vind ik nog het selecteren van een wijn die goed bij de diverse gerechten past.

Tiramisú is Renskes favoriete dessert. Zelf maken of inkopen? Inkopen en dan nog wat toevoegen om hem nóg lekkerder te maken!

Tiramisú, mijn favoriete dessert. Niet moeilijk om zelf te maken, maar het duurt wel vrij lang. Dus ik koop liever een goede tiramisú, waaraan ik nog iets toevoeg. Bijvoorbeeld wat extra likeur. Doet vaak wonderen ;-)

Fase 3: detailplanning opstellen

Kort voor de Grote Dag maak ik een gedetailleerde planning. Daarop geef ik precies aan

  • wat ik de dag(en) van tevoren alvast kan doen aan snacks, voor- en nagerechten etcetera
  • wat ik op De Dag zelf moet doen en
  • hoe laat ik daaraan moet beginnen
  • wie mij in geval van nood kan helpen
Veel voor- en nagerechten zijn van tevoren te maken. Dat scheelt tijdens de feestdagen een boel stress.

Veel voor- en nagerechten zijn van tevoren te maken. Dat scheelt tijdens de feestdagen een boel stress. (Foto: Romi)

Feestdagen: klaar staan voor de gasten

Want ik probeer natuurlijk zoveel mogelijk klaar te hebben voordat de gasten komen. Des te meer tijd heb je om je met je gasten te onderhouden. Want dáár gaat het tijdens de feestdagen tenslotte om. Ik print dat tijdschema in een lekker groot lettertje. Ik hang het op een centrale plaats in de keuken, meestal op de deur van de koelkast.

Fase 4: de Grote Dag

Op de Grote Dag volg ik die planning nauwgezet. Ik vink steeds af wat ik al heb gedaan. Ondanks alle drukte houd ik dan toch greep op het proces. De kans dat ik iets over het hoofd zie, is niet zo groot. En meestal komt het dan ook wel goed.

Dit jaar word de feestdagen een makkie

Dit jaar heb ik met de feestdagen een makkie. Met kerst een klein, select gezelschap met een unanieme wens: als hoofdgerecht mijn bloemkoolschotel met zeevruchtensaus. Dan een kaasplateau, een luchtig dessertje en koffie met een digestif. Lekker en niet zo ingewikkeld.  Het meeste is (ruim) van te voren klaar te maken.

Met de jaarwisseling serveren we zoete en hartige snackplateaus. Makkelijk voor te bereiden!

Met de jaarwisseling serveren we zoete en hartige snackplateaus. Makkelijk voor te bereiden!

Oud en nieuw: zoete en hartige snackplateaus

Met de jaarwisseling serveren we alleen zoete en hartige snackplateaus met de bijbehorende dranken. Ook goed voor te bereiden. En op nieuwjaarsdag – wederom op verzoek van de gasten – choucroute à l’Alsacienne. Evenmin moeilijk. Mooie wijn erbij en natuurlijk weer een kaasplateau, een passend dessertje en koffie mét.

Mmmm. Ik krijg spontaan trek… ;-)

Beste lezer, ik wens u alvast supergezellige en vooral stressarme feestdagen. En natuurlijk: smakelijk genieten! Tot in het nieuwe jaar.

Renske

P.S. Mocht u er na de feestdagen aan toe zijn, dan heb ik alvast wat afslanktips voor u! Ik gebruik ze al jaren en ze helpen echt! (Lees mijn ervaringen!)