Drie jaar Voedselzandloper: mijn ervaringen

Renske Cramer Creatief drie jaar voedselzandloper ervaringen foto van vrouw in veel te ruime jeans

• Lees ook mijn ervaringen na 5 jaar non stop ‘Zandloperen’ !

Portret van Renske CramerProbleemloos afslanken en moeiteloos op gewicht blijven. Ziektes voorkomen of de symptomen verminderen. Langer leven zonder ouderdomskwalen. En dat allemaal dankzij de Voedselzandloper. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Maar na ruim drie jaar (inmiddels zelfs 5 jaar, zie onderaan) ‘voedselzandloperen’ ben ik overtuigd.

 

‘Huh? Zo dik ben ik toch niet?’ Dat was het eerste wat ik dacht toen ik drie jaar geleden mijn verjaardagscadeautje openmaakte. Mijn partner had mij namelijk het inmiddels razend populaire boek ‘De Voedselzandloper. Over afvallen en langer jong blijven’ gegeven. Een stille hint? Hoe het ook zij, dat afvallen hoefde voor mij niet zo. Het ‘langer jong blijven’ sprak me als gevorderde zestigplusser heel wat meer aan.  ;-)

Bent u ook zo dol op pasta? Neem dan de volkorenpasta en eet er niet teveel van!

Het water loopt me echt in de mond als ik zo’n lekker hapje zie. Ik ben altijd dol geweest op pasta. En ik eet het nog wel eens, maar dan de volkorenversie. Die is wat beter voor ons, mits we er maar niet teveel van eten… En dat laatste vind ik soms best wel moeilijk.

Nieuw vakgebied bekijkt rol van voeding

Het boek over de Voedselzandloper was toen net verschenen en auteur Kris Verburgh was nog niet zo bekend. Ten onrechte. Want deze Belgische arts, onderzoeker en wetenschapsjournalist is de grondlegger van een nieuw vakgebied: de nutrigerontologie. Dat bestudeert de rol van voeding in het verouderingsproces en bij het ontstaan van ziektes.

Melk, suikers en eiwitten funest

En die rol is verontrustend groot, bleek bij lezing van De Voedselzandloper. Ik viel echt van de ene verbazing in de andere. Ik leerde onder andere dat

  • melk niet goed voor je is. Je kunt er bijvoorbeeld kanker, de ziekte van Parkinson en osteoporose (botontkalking) van krijgen.
  • suikers (koolhydraten) de veroudering van je lichaam versnellen. Ze vergroten daardoor de kans op onder andere staar, beroerten, reuma, diabetes, kanker en ouderdomsziekten.
  • eiwitten (proteïnen) je nieren kunnen beschadigen en kunnen leiden tot onder andere osteoporose en borstkanker.
Een van de basisregels voor 'Voedselzandloperen': veel meer groenten eten!

Een van de basisregels voor ‘Voedselzandloperen’: veel meer groenten eten!

We eten van oudsher verkeerd

Dát was schrikken. Ik heb vooral in mijn jeugd heel veel melk en andere zuivelproducten binnen gekregen en nu heb ik erg slechte botten. Toeval, of inderdaad de invloed van die zuivelconsumptie? Verder heb ik ook nog eens behoorlijk veel koolhydraten en eiwitten naar binnen gewerkt. Die maken nu eenmaal deel uit van ons traditionele voedingspatroon.

Schijf van Vijf is achterhaald

Tja, zeker vroeger wisten we immers niet beter. Kent u ze nog, die slogans van de zuivel- en vleeslobbies? ‘Melk is goed voor elk’ en ‘Vlees, mevrouw! U weet wel waarom’. Ze werden er bij de bevolking stevig ingehamerd. En tot op de dag van vandaag wordt het consumeren van zuivel en vlees gepropageerd. Denk maar aan de fameuze, maar achterhaalde Schijf van Vijf.

Renske Cramer Creatief een foto van 99 procents chocolade die mag bij bij afslanken

Afslanken en toch lekkers eten? Chocolade mag, maar neem dan chocolade met een cacaogehalte van minimaal 70%. Ik eet tegenwoordig chocolade met 99% cacao omdat die het gezondst is. Maar dat hoge cacaogehalte maakt hem niet echt lekker, vind ik. Hij smaakt vooral bitter. Dus soms smokkel ik een beetje en neem ik een klein stukje van deze chocolade + een klein stukje chocolade van 90%. Meteen een stuk draaglijker!

Voedselzandloper werd leidraad

Toen ik van de schrik bekomen was, besloot ik dat het voedingsroer om moest. En wel direct. Met de Voedselzandloper heeft Verburgh een voedingsmodel ontwikkeld dat je gewicht binnen de perken houdt en je langer gezond houdt. Onder het motto ‘beter laat dan nooit’ begon ik de aanbevelingen van het Voedselzandloper-model te volgen. In het blauwe kader heb ik er een paar genoteerd.

Begin was even wennen

Voor een deel was dat ‘voedselzandloperen’ wel even wennen. Zo was ik dol op pasta en dat ‘mocht’ dus niet meer. Je mag hooguit wat volkorenpasta eten. Die is minder slecht, maar ik vind hem ook minder lekker. Ook het vervangen van brood door havermoutpap was best een stap. (Overigens is deze aanbeveling van Verburgh omstreden. Die pap zou niet zo gezond zijn. Daarom ben ik er later minder van gaan eten.)

Paddenstoelen zijn heerlijke vleesvervangers. Je kunt er heel veel mee doen.

Paddenstoelen zijn heerlijke vleesvervangers. Je kunt er heel veel mee doen.

Strijd tussen vlees en vis

Verder ben ik van huis uit meer een ‘vleesmens’ dan een visliefhebster. Maar ook rood vlees kun je maar het beste links laten liggen. Dus eet ik vleesvervangers (paddenstoelen, tofu, Quorn) en af en toe een verantwoord stukje gevogelte. En een à twee keer per week toch maar vette vis, vooral forel en makreel. Verder verwerk ik vaker vis als sardines en ansjovis in gerechten.

Zoveel mogelijk zelf maken

Andere Voedselzandloper-aanbevelingen kostten me totaal geen moeite. Ik at van oudsher al veel fruit en groenten, maar weinig aardappels en nauwelijks rijst. En ik was al decennia dol op de mediterrane keuken, die zoveel gezonder is dan de onze. Dat beleid heb ik met kracht voortgezet. Ik maak bovendien zoveel mogelijk zelf. Producten van de levensmiddelenindustrie mijd ik.

Mijn Voedselzandloper-leefpatroon

Wat eet en drink ik nu zoal?

  • tijdens elke maaltijd eet ik standaard wat fruit, groenten en kaas
  • bij het ontbijt eet ik ook wat havermoutpap (met rozijnen en kaneel)
  • bij de hoofdmaaltijd eet ik o.a. bonen, linzen of quinoa
  • verder eet ik bij lunch of hoofdmaaltijd vleesvervangers (paddenstoelen, tofu, Quorn), gevogelte en vette vis
  • tijdens en rond de maaltijden drink ik vooral groene thee, sterke espresso (ristretto), ongezoete sojamelk en water
  • tussendoor eet ik wat extra fruit, noten of chocolade met een cacaogehalte van meer dan 70% (ik zit nu op 99%)

Na drie maanden al resultaat

Na drie maanden waren de effecten van het Voedselzandlopermodel al duidelijk merkbaar. Ik voelde me stukken fitter en mijn darmwerking was sterk verbeterd. Ik hoefde er geen extra vezelhoudende voedingsmiddelen, voedingssupplementen of medicijnen meer voor in te nemen. Daar was ik heel blij mee! Want voor die tijd was het sinds mijn jonge jaren al vaak tobben met de ontlasting.

Voedselzandloper: wat wel, wat niet?

Bij voorkeur geen:

  • rood vlees
  • aardappelen, pasta en rijst
  • brood, boter en margarine
  • frisdranken, melk en melkproducten (m.u.v. kaas)
  • zoetigheid en suikervervanger aspartaam
  • industrieel bereide levensmiddelen
  • zonnebloemolie, sesamzaadolie, maïsolie, palmolie

Bijvoorbeeld wel:

  • fruit, groenten en paddenstoelen
  • zetmeelrijke producten als bonen en erwten
  • vleesvervangers als tofu en Quorn
  • knoflook, uien, verse kruiden
  • vette vissoorten als zalm, makreel, haring en sardines
  • noten (vooral walnoten) en kaas (zelfs van koemelk)
  • versgeperst vruchtensap en sojamelk
  • olijf-, walnoot-, koolzaad- en soja-olie

Meer eet- en drinktips vindt u hier.

Mijn Body Mass Index (BMI) was na die drie maanden nog wat beter dan voor ik begon. En ik bleef keurig op gewicht, ook als ik eens ‘zondigde’. En dat deed ik in die beginperiode nog wel eens.

Resultaten na anderhalf jaar Voedselzandloper

Na anderhalf jaar voelde ik me opnieuw gezonder en mijn huid zag er beter uit. Mijn gewicht bleef vrijwel constant. Zin in ‘slecht’ voedsel als pasta, vlees en brood had ik niet meer. Als ik eens iets at met veel ‘gewone’ suiker, bijvoorbeeld een gebakje, kreeg ik een soort allergische reactie. Ik werd er helemaal hyper van. Mijn ademhaling versnelde en ik kreeg hartkloppingen.

Resultaten na drie jaar Voedselzandloper

Die ‘suikerallergie’ is sterker geworden, maar verder voel ik me nog steeds super. Ik ben de voorbije jaren ook niet meer ziek geweest. Dat was vroeger wel anders. Ik was toen vooral erg gevoelig voor koutjes en griepjes. Kennelijk is mijn weerstand verbeterd door het verantwoorder omgaan met voedsel en dranken.

Walnoten vormen een ideaal tussendoortje. Ze zijn lekker, vullen de maag en zorgen ervoor dat onze hersenen minder snel verouderen. Bovendien vermindert een handje walnoten per dag de kans op een hartaanval met maar liefst 45%.

Walnoten vormen een ideaal tussendoortje. Ze zijn lekker, vullen de maag en zorgen ervoor dat onze hersenen minder snel verouderen. Bovendien vermindert een handje walnoten per dag de kans op een hartaanval met maar liefst 45%.

Aankomen kost moeite!

Verder heb ik nog steeds een voorbeeldige BMI en blijf ik moeiteloos op gewicht. Een tijdje terug heb ik uit pure nieuwsgierigheid eens onderzocht of, hoeveel en hoe snel ik met het Voedselzandlopermodel kon aankomen. Ik ging medio december 2014 meer eten; ik was vooral minder voorzichtig met notoire dikmakers als noten en kaas.

Ondanks feestdagen-‘zonden’: afgevallen!

En tijdens de kerstdagen en rond de jaarwisseling was het helemaal feest. Toen heb ik nogal wat dingen gegeten en gedronken die je als rechtgeaarde ‘voedselzandloperaar’ maar beter kunt laten staan. Het gevolg: begin februari was ik bijna een kilo afgevallen! Dat gewichtsverlies kon ik niet echt verklaren.

Als je eenmaal een tijd volgens het Voedselzandlopermodel hebt geleefd, lijkt je lichaam een mechanisme te ontwikkelen om voedselpieken op te vangen (inclusief 'zondigen' met verkeerd voedsel).Intensief 'crashdiëten' om de overtollige pondjes weer kwijt te raken, hoeft dan niet. Althans, dat is mijn ervaring.

‘Gezondigd’ en dus weer even flink ‘crashdiëten’ om de overtollige pondjes kwijt te raken? Hoeft niet. Als je eenmaal een tijd volgens het Voedselzandloper-model hebt geleefd, lijkt je lichaam een mechanisme te ontwikkelen om voedselpieken op te vangen (inclusief ‘zondigen’ met verkeerd voedsel). Althans, dat is mijn ervaring.

Weer op oude gewicht

Daarna ben ik wat meer blijven eten, maar nu zonder me te bezondigen aan ‘foute’ voedingsmiddelen. Het duurde tot eind maart voor ik een halve kilo was aangekomen! Toen heb ik mijn normale Voedselzandloper-patroon opgepakt en inmiddels ben ik weer op mijn oude gewicht. Je zou zeggen dat mijn lichaam een modus heeft ontwikkeld om voedselpieken (inclusief ‘zondes’) op te vangen!

Nadelen van de Voedselzandloper

Leven op basis van het Voedselzandloper-model heeft een paar minpuntjes:

  • zandloperen kost meer tijd. Het klaarmaken van verse groenten en fruit is nu eenmaal tijdrovender dan even snel een broodje kaas weghappen. Zowel voor het ontbijt als voor de lunch trek ik zo’n 40 minuten uit (maar dan heb je ook wat  ;-)  )
  • ik moet soms naar meerdere winkels om tegen aanvaardbare kosten passende producten te vinden
  • ik ben doorgaans duurder uit dan vroeger
  • tijdens reizen is Voedselzandloperen veelal alleen vol te houden als je zelf je maaltijden bereidt

Maar gezien de voordelen neem ik dat allemaal graag voor lief.

Samenvattend: Voedselzandloper is aanrader!

Al met al ben ik erg te spreken over de Voedselzandloper. Ik ben dan ook zeker van plan om met dit voedingsmodel door te gaan. Zij het misschien met wat aanpassingen hier en daar, want wetenschappers komen regelmatig met nieuwe inzichten op het gebied van voedsel.

Nieuw onderzoek bevestigt Voedselzandloper-theorie

Vaak onderstrepen die nieuwe inzichten de onderzoeksresultaten die Kris Verburgh in zijn boek aanhaalde. Maar soms zitten er behartenswaardige nieuwe dingen tussen. Waar nodig pas ik daarop mijn voedingspatroon enigszins aan. Zo ben ik weer minder voorzichtig geworden met koffie en de omstreden havermoutpap. En zo bouw ik aan mijn eigen Voedselzandloper 2.0  ;-)

Renske

 

Nederlanders eten nog altijd ongezond

Zo'n heerlijk hamburgerhapje mag best, zo af en toe. Maar je werkt in één keer voldoende calorieën voor een hele dag naar binnen. Dus die dag verder weinig meer eten!

Zo’n heerlijk hapje mag best, zo af en toe. Maar je werkt in één keer voldoende calorieën voor een hele dag naar binnen. Dus die dag verder weinig meer eten!

Als je ziet wat er allemaal over voeding bekend is, verbaas je je erover dat De Mens nog zo slecht eet en drinkt. Maar liefst driekwart van de Nederlandse bevolking houdt zich niet aan de richtlijnen voor gezonde voeding en 42% heeft overgewicht. Dat staat in een pas verschenen onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vooral jongeren eten verkeerd

‘We’ eten vooral te weinig fruit, groenten en vis. Jongeren eten veruit het ongezondst. Pas met het klimmen der jaren neemt de belangstelling voor verantwoorde voeding toe. Maar dan heb je jezelf al veel schade toegebracht, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Mensen, word nou verstandig!

Beste mensen, wees toch wat zuiniger op je lichaam. Ga eens wat gezonder eten en drinken! Een model als de Voedselzandloper helpt. En het is niet alleen gezond, maar ook lekker. Al vergt dat dan misschien wat meer tijd en geld. Maar dat hebt u er toch zeker wel voor over?

 


Update na ruim vier jaar Zandloperen

Inmiddels (juli 2016) ben ik alweer ruim vier jaar aan het Zandloperen. En het bevalt me nog steeds buitengewoon goed. Ik voel me gezond en ben al jaren niet meer ziek geweest.
Wel heb ik het Zandloperregime een beetje verruimd.

Update na ruim 5 jaar Zandloperen

Op deze pagina leest u hoe het na vijf jaar Zandloperen met me gaat. Daar leest u ook hoe u makkelijk en snel kunt afvallen zonder dieet. En u vindt er een groot aantal interessante weetjes op het gebied van voeding.