Afslanken met de Voedselzandloper: theorie en praktijk

Renske Cramer Creatief artikel over zandloper en afslanken foto van opdienen van een heerlijk mosselgerecht

Blijf moeiteloos op gewicht, blijf er jonger uitzien en voorkom ziekten

Lees ook mijn ervaringen na 5 jaar non stop ‘Zandloperen’ !

Portret van Renske CramerZiezo, we zijn weer terug van een heerlijke vakantie. En nu moeten die overtollige pondjes er natuurlijk zo snel mogelijk weer af! Hoe gaat u dat deze keer aanpakken? Kiest u weer dat ongezonde ‘crashdieet’ van vóór de vakantie? Of dat oude dieet van na de feestdagen, dat ook maar kort hielp? Of wilt u eens iets anders proberen? Liefst iets dat langer werkt? In dat geval is de Voedselzandloper misschien iets voor u. Een wetenschappelijk onderbouwd voedingsmodel, dat een alternatief biedt voor de ‘schijf van vijf’ en de achterhaalde voedseldriehoeken.

Geen incidenteel dieet dus, maar aanwijzingen om ‘gewoon’ altijd gezonder te eten. Daardoor veroudert uw lichaam minder snel, waardoor

  • u er langer jong uit blijft zien (!)
  • de kans op allerlei nare aandoeningen afneemt
  • het verloop van bestaande ziekten wordt vertraagd

Voedselzandloper te mooi om waar te zijn?

Tegelijkertijd

  • valt u moeiteloos af en…
  • blijft u automatisch op gewicht!

Te mooi om waar te zijn, zegt u? Dat dacht ik eerst ook. Maar na ruim vijf jaar ‘zandloperen’ heb ik al gemerkt dat er veel van klopt. Lees mijn ervaringen met de Voedselzandloper.

Bij sommige maaltijden en gerechten is zo'n lekker bolletje rijst bijna onontbeerlijk.

Bij sommige maaltijden en gerechten is rijst bijna onontbeerlijk. Maar eet er zo weinig mogelijk van. Het is niet zo gezond als wel wordt beweerd…

Diëten is niet gezond

Zo’n aanpak is echt beter dan al die diëten, die volgens deskundigen helemaal niet goed zijn voor de gezondheid. Zeker niet als je ze lang probeert vol te houden. Of er steeds maar weer op terugvalt vanwege het gevreesde jojo-effect… Ik weet wat het is, hoor. Daarom vond ik de Voedselzandloper al meteen zo interessant.

Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten

Dit voedingsmodel is beschreven in het boek ‘De voedselzandloper. Over afvallen en langer jong blijven‘ van de Belgische arts en onderzoeker Kris Verburgh. Het is gebaseerd op 250 gerenommeerde, wetenschappelijke studies. Die bevatten inzichten waarvan ik dacht: ‘Dát had ik nou een paar decennia eerder moeten weten!’ Of: ‘Wat jammer dat mijn moeder dit niet wist’. Maar ja, decennia geleden waren veel van die inzichten nog niet ontdekt.

Melk is helemaal niet zo goed voor ons. Je kunt er onder andere de Ziekte van Parkinson, kanker en osteoporose van krijgen.

Melk goed voor elk? Dacht het niet…

Koemelk is niet goed voor ons

Neem nou melk. Melk was volgens een oude slogan van de zuivellobby ‘goed voor elk’. Je zou er onder meer sterke botten van krijgen. Nou, mooi niet. Melk drinken kan leiden tot kanker, de ziekte van Parkinson en… osteoporose (botontkalking)! Daar schrok ik behoorlijk van.

Liever groenten en fruit

Want mijn moeder dwong me in mijn jeugd om veel melk te drinken, hoewel ik het ontzettend vies spul vond. En nu heb ik heel slechte botten. Dat zou dus best eens door al die melk kunnen komen. Wie osteoporose wil voorkomen, moet geen melk drinken maar veel groenten en fruit eten.

Deze smakelijk ogende boterhammetjes komen uit een fabriek. Fabrieksbrood bevat vaak teveel suiker.

Fabrieksbrood is niet goed voor ons. Het bevat onder andere teveel suiker.

Koolhydraten richten ravage aan

Waarvan ik ook erg schrok, was het hoofdstuk over suikers (koolhydraten). Natuurlijk wist ik wel dat suiker niet goed voor je is. Je wordt er dik van en zoetigheid ondermijnt je gebit. Maar dat suikers een ware ravage in je lichaam kunnen aanrichten, wist ik niet. De koolhydraten in voedingsmiddelen als brood, aardappelen, rijst en pasta blijken te leiden tot een versnelde veroudering van ons lichaam.

Meer kans op diabetes en kanker

Gevolgen: een verhoogde kans op ouderdomsziekten en kanker. Dat komt door twee mechanismen. Ten eerste zorgt suikeropname in ons bloed voor het vrijkomen van een stof die groei bevordert. En groei doet ons lichaam sneller slijten ofwel verouderen. Daardoor kun je ongemakken als vochtophoping en spierpijn krijgen, maar ook ziekten als diabetes en kanker.

Wat een heerlijke chocolaatjes... Maar ik probeer ze te vervangen door chocolade met een gezond cacaogehalte.

Onweerstaanbaar vind ik ze, dergelijke pralines. Ik ‘zondig’ dan ook nog geregeld. Maar ik probeer dergelijke suikerbommetjes te vervangen door gezondere chocolade met een cacaogehalte van 90 tot 99%.

Suikermoleculen verhogen bloeddruk

Ten tweede creëren suikermoleculen verbindingen tussen eiwitten. Als die eiwitten dan een weefsel vormen, is dat weefsel stijver. Dat heeft allerlei vervelende gevolgen. Zo loopt de bloeddruk in stijve bloedvaten op en kunnen de vaatwanden makkelijker scheuren.

Stijvere weefsels? Staar, reuma en beroerten!

Stijvere weefsels zorgen er voor dat ons hele lichaam sneller achteruit gaat dan nodig is. Dat leidt tot bijvoorbeeld rimpels, een minder goed werkend immuunsysteem, staar, reuma en beroerten. Wilt u nog zo’n lekkere praline bij de koffie? En straks een bordje pasta bij de lunch? Of toch maar even niet?

Een heerlijk stuk vlees. Maar we hebben aan een stukje ter grootte van een vingertop al genoeg om de bouwstoffen binnen te krijgen waarom vlees zo wordt geroemd!

Oh, wat ziet dat er lekker uit… Maar we hebben aan een stukje ter grootte van een vingertop al genoeg om de bouwstoffen binnen te krijgen waarom vlees zo wordt geroemd!

Vlees of geen vlees?

Met eiwitten (proteïnen) moet je volgens het Voedselzandloper-model ook al oppassen. Ook die versnellen de veroudering. Dat komt doordat ze samenklonteren in en rond onze cellen. Die cellen raken daardoor beschadigd. De gevolgen daarvan zie je bij de ziekten van Alzheimer en Parkinson.

Schade aan nieren, osteoporose, borstkanker

Veel eiwitten of vlees eten zorgen voor een grotere kans op schade aan de nieren, osteoporose, borstkanker en nog veel meer ongerief.

Non food-aanbevelingen Voedselzandloper

Verburgh geeft in zijn boek ook tips die niet met voedingsmiddelen te maken hebben. Zo is het onder andere belangrijk om

  • regelmatig te bewegen (minstens 3 x per week 20 minuten fietsen, stevig wandelen, zwemmen). Ik wist natuurlijk allang dat voldoende bewegen belangrijk is. Maar de afgelopen jaren heb ik dat schromelijk verwaarloosd
  • te letten op je lichaamshouding. Een gebogen onderrug, voorovergebogen schouders of een slecht gepositioneerde nek kunnen allerlei onheil veroorzaken. En ik zit vaak verkeerd, zeker als ik ingespannen aan het werk ben
  • stress, woede en angst te voorkomen of te reguleren. Die drie kwelgeesten hebben een veel grotere invloed op onze gezondheid dan je denkt!

Meditatie supergoed voor de gezondheid

Meditatie helpt bij het reguleren van stress, woede en angst. En het is sowieso goed voor de gezondheid. Zo krijg je er een sterker immuunsysteem van, je bloeddruk daalt, de kans op hartaanvallen en beroertes neemt af en je brein veroudert minder snel. Je leeft er aantoonbaar langer door. Ik wil al zeker een decennium beginnen met meditatie, maar ben er nooit aan toe gekomen. Te druk, te veel waan van de dag…

Let op uw ademhaling!

Ook dingen als yoga, zelfhypnose en ademhalingstechnieken helpen trouwens tegen stress, woede en angst. Een goede ademhaling (buikademhaling en daarbij liefst door de neus inademen) is sowieso heel belangrijk voor ons welzijn. En ik adem nogal oppervlakkig, zeker als ik weer eens geteisterd word door stress. Kortom, ik heb voorlopig nog wel wat te doen!

Moet u dan maar helemaal afzien van vlees? Nee, want er zitten ook goede stoffen in (zink, ijzer en carnosine). Maar om die binnen te krijgen, hebt u aan een heel klein stukje al voldoende.

Slechte voeding makkelijk te vervangen

Dat geldt ook voor de suikers. Ons lichaam heeft ook koolhydraten nodig, zij het veel minder dan we normaal gesproken binnen krijgen.
Maar kies dan producten met zogenoemde ’trage suikers’, die langzaam in ons bloed worden opgenomen. Voorbeelden zijn volkorenbrood en -pasta. En eet er dus vooral niet teveel van.

De Voedselzandloper: wat wel, wat niet?

Koolhydraatrijke levensmiddelen kunt u beter vervangen door gezond voedsel. Zoals fruit, zelfgeperst vruchtensap, groenten, zetmeelrijke producten als bonen en erwten, paddenstoelen, linzen en tofu. Brood kunt u vervangen door havermoutpap van plantaardige melk.In het kader ‘Eten en drinken: wat wel, wat niet?’ op deze pagina leest u wat u beter wel en beter niet kunt consumeren.

Minder havermoutpap, bonen en noten?

Over sommige adviezen uit het zandlopervoedingsmodel maak ik me wel een beetje zorgen. Sinds het verschijnen van het Voedselzandloperboek is in de media veel gediscussieerd over havermoutpap. Die zou niet zo gezond zijn omdat er fytinezuur in zit. Datzelfde geldt voor o.a. bonen uit blik, noten, tofu, sojamelk en koffie. En ook bonen, noten, tofu en sojamelk maken deel uit van het zandlopermodel…

Bonen zijn prima vervangers voor koolhydraatrijke voedingscomponenten. Ik vind ze heerlijk en zoals u ziet, is er keus genoeg.

Bonen zijn prima vervangers voor koolhydraatrijke voedingscomponenten. Ik vind ze heerlijk en zoals u ziet, is er keus genoeg. Maar ook hier geldt: eet er niet teveel van, tenzij u ze van tevoren op een speciale manier behandelt. Want bonen bevatten fytinezuur en ook dat is weer niet goed voor ons. Waar je al niet aan moet denken als je gaat koken…

Oppassen met fytinezuur

Ik ben daar eens ingedoken en het klopt. Hier vindt u enkele artikelen waarin duidelijk wordt uitgelegd wat fytinezuur doet en hoe je dat tegengaat. Ik heb me dan ook voorgenomen om wat minder fytinerijke voedingsmiddelen te consumeren. En minder koffie te drinken, maar dat lukt niet erg… Overigens blijkt uit recent onderzoek dat havermoutpap toch heel gezond is. Ik eet mijn pap vanaf nu dus wel weer met een wat geruster hart ;-)

Meer lezen over voedsel?

Over recent onderzoek gesproken: wilt u meer lezen over recente inzichten op het gebied van voeding? Ik heb op deze pagina een aantal links naar interessante artikelen verzameld. Een flink aantal van die bijdragen onderstrepen de theorie achter de Voedselzandloper. En sommige stukken plaatsen de theorie in een wat ander perspectief, zodat u uw voedingsgewoonten nog wat verder kunt aanscherpen. Doe er uw voordeel mee!

Renske

 

De Voedselzandloper-adviezen:

wat eten en drinken, wat niet?

 

Hier volgen wat aanbevelingen uit het Voedselzandloperboek:

Gebruik weinig of geen

  • aardappelen, pasta en rijst
  • brood, boter en margarine
  • eiwitten (proteïnen)
  • fastfood, gefrituurd voedsel en vette sauzen
  • frisdranken, koemelk en (drink)yoghurt van koemelk
  • medicijnen (zelfs iets ‘onschuldigs’ als een paracetamolletje hakt er al flink in)
  • oliesoorten die rijk zijn aan omega 6-vetzuren: zonnebloemolie, sesamzaadolie, maïsolie, palmolie
  • suikers (koolhydraten) en suikervervanger aspartaam. De suikervervangers stevia, tagatose en agavenectar mogen wel
  • vetten (verzadigde vetten en transvetten, die ontstaan bij industriële bereiding van voedsel)
  • vlees (rood vlees van varken, rund, schaap en paard)
  • vruchtensappen (industrieel vervaardigd en verpakt)
  • zoetigheid (koekjes, snoep, chocola met minder dan 70% cacao, gebak, ijs etc.)
  • zout

Wat dan wel?

Een greep uit de vele mogelijkheden:

  • chocolade met meer dan 70% cacao. Keus genoeg tegenwoordig; veel winkels verkopen zelfs chocolade met een cacaogehalte van 99%
  • kaas (ook van koemelk!) en eieren (mits biologisch en zachtgekookt of als spiegelei)
  • fruit (vooral rood en blauw fruit), groenten (liever niet in de koelkast bewaren!), peulvruchten, paddenstoelen, knoflook, ui en kruiden
  • noten, vooral walnoten. Een handje walnoten per dag vermindert de kans op een hartaanval met 45%! Bovendien zorgen ze ervoor dat de hersenen minder snel verouderen
  • oliën met veel omega 3-vetzuren, vooral olijfolie. Verder onder andere walnoot-, koolzaad- en soja- olie
  • quorn (een fungus dat veel eiwitten bevat) en tofu (beide zijn goede vleesvervangers)
  • sojapap en -yoghurt
  • vis (2 x per week vette soorten als zalm, makreel, haring, ansjovis, sardines)

En hoe zit het met alcohol?

Qua dranken bent u gebaat bij zelfgeperste vruchten- en groentensappen (minstens 1 glas per dag), amandel-, rijst- en sojamelk, thee (vooral groene thee) en water. Zorg dat u 2 liter water per dag binnen krijgt. (Met dit advies kunt u misschien wat soepeler omspringen, blijkt uit dit artikel.) Drink in elk geval 1 à 2 glazen water 15 tot 20 minuten vóór het ontbijt. Alcoholhoudende dranken zijn goed voor hart en bloedvaten, mits u ze regelmatig drinkt. Maar drink niet teveel. Mannen mogen maximaal 2 glazen per dag en vrouwen 1 glas. Rode wijn is gezonder dan andere alcoholica (dosering: 3 of meer dagen per week).

Andere nuttige voedingstips

Ontbijt stevig, eet ’s middags wat minder en neem ’s avonds een zeer lichte maaltijd. Gezonde tussendoortjes overdag (als een appel, een banaan of noten) zijn een must. Ze houden het metabolisme op gang. Eet langzaam en bewust. Als je goed kauwt, krijg je eerder het gevoel dat je verzadigd bent en eet je minder. Heb aandacht voor wat je eet; let op smaak, textuur en kleur. Dat bevordert verlies van overtollig gewicht.


Deze content is een update van artikelen die eerder zijn verschenen op mijn oude weblog.